Lefedettség


Szolgáltatásokat is  
           
Az első hazai E85-öt is árusító kút 2007-es megnyitása óta nagyot fordult a világ, mostanra ugyanis csaknem kétszáz állomáson tankolhatjuk a környezetbarát és takarékos üzemanyagot. A benzinárak brutális elszabadulása és a környezettudatosság erősödése egyaránt arra készteti a magyar autóstársadalmat, hogy egyre többen próbálják ki és használják a bioetanolt a mindennapokban.
A folyamatosan bővülő kúthálózatot naprakészen követheti a holtankoljak.hu  oldalon.Korábbi híreink:


Már 100 helyen tankolhatunk E85-öt az országban

Az Agip 17 töltőállomása is felvette kínálatába a zöld üzemanyagot

Budapest, 2010. március 11. – Fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai bioetanol lefedettség, ugyanis februárban újabb tizenhét töltőállomás kezdte meg az E85 üzemanyag forgalmazását. Összességében így már mintegy 100 olyan benzinkút működik az országban, ahol a zöld hajtóanyagból vásárolhatunk.

A benzin folyamatos áremelkedése miatt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az alternatív üzemanyagok irányába, így az E85 iránt is - keresleti és kínálati oldalon egyaránt. A vásárlók érdeklődése már korábban is élénk volt, most pedig a kúthálózatok is növekvő figyelmet fordítanak a hagyományostól eltérő megoldásokra.

Ennek köszönhetően február során újabb kutakkal bővült azoknak a töltőállomások száma, ahol bioetanolt tankolhatunk. A jelenlegi legnagyobb etanolforgalmazó az AVIA-hálózat mellé februártól az Agip is csatlakozik 17 új kúttal. Az Agip öt kútjánál korábban is megtalálhattuk a kék töltőpisztolyt, ezek azonban a cég szerződéses partnerei. Az Agip 17 saját kútjával már 100 helyen érhető el az E85 országszerte, átlagosan 235 forintos áron. Így literenként közel 80 forintot lehet spórolni egy tankolás során.

Kedvezményes ára mellett környezetvédelmi szempontból is előnyösebb a bioetanol használata. A bioetanol ugyanis tisztábban ég a benzinnél, valamint mentes a nehézfémektől. Használata során kedvezőbb a CO2 mérleg, 27%-al alacsonyabb CO, 20%-al alacsonyabb SOx, 5%-al alacsonyabb NOx kibocsátás. A bioetanol megújuló energia, amely csökkenti az üvegházhatást, továbbá a bioetanol elégetésével a növények által megkötött CO2 kerül vissza a légkörbe.

További információ:

 Kovács János
szóvivő
+36 70 3164238
janos.kovacs [kukac] oneoneone [pont] hu


Megnyílt Kelet-Magyarország első bioetanol töltőállomása

A Tesco újabb kútján döntött a bioüzemanyag forgalmazása mellett

Nyíregyháza, 2008. augusztus 7. - Sajtóesemény keretein belül nyitott meg Kelet-Magyarország első bioetanolt árusító kútoszlopa Nyíregyházán. A zöld üzemanyagot a Tesco áruház töltőállomásán forgalmazzák, mely a hipermarket-lánc második bioetanolt árusító kútja.
A nyíregyházi Tesco Töltőállomáson sajtótájékoztató keretén belül Giba Tamás alpolgármester úr részvételével nyitották meg Kelet-Magyarország első E85-ös kútoszlopait, aki maga is üdvözölte, hogy a környezetbarát, 85%-ban bioetanolt tartalmazó üzemanyag a térségben is elérhetővé vált.

A most megnyitott kút a Tesco hálózatán belül a második, ahol E85-öt lehet tankolni. Az elsőként megnyitott budapesti töltőállomáson a forgalmazás tavaly augusztus óta folyik egyre növekvő sikerrel. A kutakon az új - egyébként 105-ös oktánszámú - üzemanyag a 98-as benzin helyére kerül, mely értékesítéséből kieső árbevételt a 226 Ft-os literenkénti áron forgalmazni kezdett E85 valószínűleg hamar pótolni fogja.

A sajtótájékoztatón jelen volt magyarország első bioetanolos rally autója, mely az Országos Rally bajnokság I. osztályában E85 üzemanyaggal versenyez. A Hibján József - Szurovcsák István páros által vezetett versenyautó külön érdekessége, hogy a csapat - az E85 Motorsport - maga is nyíregyházi, főtámogatójuk a bioetanol üzletágban is érdekelt helyi mezőgazdasági termelői csoport, a GOF Hungary Kft.

Az új üzemanyag hazai vonatkozása igen jelentős, mivel az alapanyagául szolgáló kukoricából az ország jelentős többletek termelésére képes, ami bioetanolként értékesítve a termelőknek nagyobb értékesítési biztonságot, az országnak pedig egy új exportbevételi forrást jelenthet.

Az eseményen lehetőség nyílt újabb Flexifuel - azaz bioetanollal és benzinnel egyaránt működtethető - autók tesztvezetésére, igaz ezek továbbra is a Ford és a SAAB gyármányai közül kerültek ki.

További információ:
Kémeri Péter
GOF Hungary Kft.
30/943-5623

kemeri.peter @ upcmail.hu


Az első bioetanol-kút Magyarországon

Bábolna, 2007. július 12. - Mérföldkövéhez érkezett a bioüzemanyag értékesítés Magyarországon, ugyanis július 9-én Dr. Fodor Gábor, Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter ünnepélyes keretek között megnyitotta az első bioetanolt kínáló töltőállomást Bábolnán. Ezzel a lépéssel hazánkban is elérhetővé válik a környezetbarát üzemanyag, ami újabb lökést adhat a nemzetgazdasági szinten is jelentős potenciált magában hordozó iparágnak, és hozzájárul a környezettudatosság további erősödéséhez.
A Bábolnán nyíló kútnak köszönhetően 2007. júliusától már Magyarországon is kapható az E85-ös számozású üzemanyag. Az etanolt, mint üzemanyagot mezőgazdasági terményekből, például kukoricából, és cukornádból gyártják nagyüzemi mennyiségben. A benzinnel ellentétben a tiszta etanol üzemanyag használata nem emeli a légkörben található szén-dioxid (CO2) – a globális felmelegedéshez hozzájáruló, „üvegházhatást” előidéző gáz – általános szintjét. A bioetanol üzemanyagot jelenleg 85% bioetanol és 15% benzin keverékeként állítják elő, és Svédországban – akárcsak mától hazánkban is - E85 üzemanyag néven árusítják.
A Saab mindig is élen járt a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés területén. E törekvés részeként fejlesztették ki a benzin és etanol keverékkel hajtott Biopower modellt, amely a svéd piacon megjelenése óta óriási sikerrel fogy. A Polar Mobil Kft. Magyarországon 2006 óta forgalmazza a forradalminak számító modelleket.
Hoffer Gyula, az első hazai bioetanol kút beruházó cégének ügyvezetője elmondta: „Kitűnő földrajzi elhelyezkedése, és infrastrukturális megközelíthetősége mellett azért választottam Bábolnát az első bioetanol kút megnyitásának helyszínéül, hogy ezzel is segítsem az elmúlt időszak nehézségeit sikerrel leküzdő település további fejlődését. A bábolnai bio-üzemanyagkút megnyitásával egyidőben Győrben is megkezdjük a bioetanol forgalmazását.”
Az első kút megnyitása, és a további terjeszkedés valószínűleg nagyban hozzájárul majd az alternatív üzemű autók magyarországi elterjedéséhez. Mindezt elősegítheti a kormányzat pozitív hozzáállása, illetve különféle kedvezmények biztosítása – más nyugat-európai országokhoz hasonlóan – például a regisztrációs adó vonatkozásában.
Egy, az energiahordozók adóvonzataival kapcsolatos EU direktíva lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy csökkentett adókat, vagy adómentességért pályázzanak, amivel a tiszta, vagy alacsony károsanyag-tartalmú keverék bio-üzemanyagok használatát kívánják ösztönözni. A folyamat Svédországban már megkezdődött: amellett, hogy nyernek a benzinnél 25%-kal olcsóbb E85 üzemanyag használatával, a Saab 9-5 BioPower tulajdonosok nem fizetnek városi úthasználati- és parkolási díjakat, továbbá 20 százalékos használati adókedvezményben részesülnek, ha bio-üzemanyagot égető céges autót vezetnek.
Az Európai Unió elkötelezte magát az üvegházhatást erősítő gázok kibocsátásának csökkentése mellett, aminek keretében az országúti szállításban is ösztönzi a bio-üzemanyagok széleskörű használatát.
Ezen a napon Győrben is megnyílt egy bioetanolt is kínáló Töltőállomás.
További bioetanolt is értékesítő kutak: Kecskemét, Budapest (Tesco Megapark, Soroksári út)

További információ:
Csányi Éva
Polar Mobil Kft
Tel.: 451-48-40
csanyie@polarmobil.hu
Kovács János
One on one kommunikáció
Tel.: +36-70-316-42-38
janos.kovacs@oneonone.hu