Klaszter

A klaszter az angol "cluster" szó magyar fonetikus megfelelője. Az ilyen csoportok valójában önálló cégek együttműködésével jönnek létre, amelyek ugyanabban az ágazatban dolgoznak (pl. előállítók, szállítók, kutatók, szolgáltatók), és területileg közel állnak egymáshoz. Általában piaci versenyzők, de összeköti őket hosszú távú érdekeik azonossága, és a közösen végzett tevékenységeik költségcsökkentő, hatékonyságot növelő hatása.

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Bioetanol a jelen üzemanyaga

Az érdi székhelyű Magyar Bioetanol Klaszter 2011 tavaszán nyújtotta be „Vállalati együttműködés és klaszterek támogatása” pályázati felhívásra, a Bioetanol a jelen üzemanyaga című pályázatát, melyre 20.019.840 Ft támogatási összeget nyert.

 

A Magyar Bioetanol Klaszter 2011 március 11-ei megalakulása után rögtön megkezdte az érdemi munkáját, s a Bioetanol, a jelen üzemanyaga című projekt 2011 június 1-jén indult el, a tagság aktív részvételével. Fő szempont volt a Klaszter tevékenységének megismertetése. Az első hónapoktól kezdve rendszeres sajtókommunikációt sikerült folytatni, különösen a kedvezőtlen adópolitikai változásokkal kapcsolatosan volt rengeteg sajtómegjelenés.

A kedvezőtlen gazdasági környezete ellenére sikerült a tervezett kiállításokon, roadshow-n megjelenni. Rendkívül eredményesek voltak a 2012 végén megtartott kerekasztal beszélgetések is.

A projekt során növekedett a klasztertagok száma és bővültek a partnerkapcsolatok, így a Klaszter tevékenysége során a tagok számára lehetőség nyílt az üzleti kapcsolatok bővítésére, egységes megjelenésre a különböző szakkiállításokon.

Az elkészült felmérések, közvélemény kutatások, tanulmányok és mérések kiváló alapot biztosítottak mind a szakmai kommunikációhoz, mind a jövőben üzletpolitika kialakításához, továbbá lehetséges kutatási irányok kijelöléséhez.

A projekt sikeresen zárult 2013. március 31-vel, a kitűzött célok kemény munkával sikerült teljesíteni. A Klaszter tovább munkálkodik a tagszervezetek és az iparág érdekében.
Még mindig fut, a Bioetanol, a jelen üzemanyaga című KMOP-1.5.2-11-2011-0010 azonosító jelű pályázat, melyre a Magyar Bioetanol Klaszter menedzsment szervezete a Mobilitas Consulting Kft. sikerrel pályázott. A projekt 2011. június 1.-től indult és 2012. december 31.-én kerül sor a zárásra. A megítélt 20 019 840 Ft, az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési alap finanszírozásával jött létre, s a projekt célja, hogy a bioetanolt, mint alternatív, környezetkímélőbb és a magyar gazdaság számára is hasznos üzemanyagot, megismertesse a szakmai, kormányzati és a laikus közönséggel, a fogyasztókkal egyaránt. Ehhez tanulmányokat, kutatásokat, fogyasztói felméréseket, konferenciákat és kiállításokat használ eszközül. 


 Sajtóközleményeink letölthetőek itt.

Több ezer látogató az Ökotech-en

A május 15. és 18. között megrendezett 11. Ökotech Nemzetközi Környezetvédelmi és Kommunális szakkiállítás a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban hatalmas, összesen 6000 m2-es területen várta az érdeklődőket. A hazai cégekkel együtt 13 ország több mint 250 kiállítója mutatta be legújabb, környezettudatos termékét. A Magyar Bioetanol Klaszter ezúttal nem pattogatott kukoricával várta a látogatókat, hanem olyan ajándékokkal, amelyekért egy kis fejtörésre is szükség volt.

Ha hinni lehet a számoknak, akkor idén legalább 12 ezer látogató vett részt az Ökotech kiállításon, ahol a gyorsan fejlődő, egymással egyre több szálon összefonódó, de mégis önálló szakterületek egy helyen mutatkozhattak be. A „Mondj igent az alkoholra” – feliratú provokatív szórólapjainkkal és a már megszokott Etanol-kvízzel vártuk látogatóinkat stadnunkon, mely egy bútoripari szakközépiskola bemutató műhelyével szemben kapott helyet.

A május elején megrendezett Renexpóhoz hasonlóan ezen a rendezvényen is Bujdos Eszter, a Hungrana Kft. értékesítője, továbbá Jenőfi Andrea alkalmi önkéntes és Muzsnyai Márti, a Magyar Bioetanol Klaszter és projekt koordinátora fogadta az érdeklődőket a pazarul berendezett standon. Az Ökotech-en a legtöbb kérdést a jelenlegi gazdasági helyzetre vonatkozóan tették fel, de sokan kíváncsiak voltak arra is, hogy milyen jövőt jósolnak a szövetség ügyvivői az E85-ös üzemanyagnak.

Az etanolgyártás melléktermékeit bemutató üvegcséket sokan szagolgatták, találgatva hogy melyikben mi lehet, illetve hogy mit, melyik iparágban használnak fel. Öröm látni, hogy a mai napig is szinte mindenki megdöbben azon, mennyi mindenre jó a kukorica azon kívül is, ha épp benzin helyett az ebből (is) készülő etanolt töltjük az autónkba. A környezettudatos gondolkodás persze csak egy a sok téma közül, amelyről rendszeresen kérdezik megbízottainkat a bioetanol kapcsán a kiállításokon. Kellemes érzéssel töltött el bennünket, hogy nem csak felhasználók, vagy a bioetanol iránt érdeklődők, hanem az üzemanyagban fantáziát látó értékesítők, kutatók és mérnökök is tiszteletüket tették nálunk.

Az igazán lelkes (és ügyes) látogatók ajándékokkal térhettek haza, persze ezekért egy kicsit meg is kellett dolgozni. Azok, akik kitöltötték a Magyar Bioetanol Klaszter kérdőívét, 12 helyes válasz esetében Zip Magazint, 14-15 jól megjelölt kérdés esetében pedig egy gyönyörű Hungranás 2012-es határidőnaplóval térhettek haza.

2012. május 18.Piroslámpás stand a Renexpón

Május 10. és 12. között a Hungexpón rendezték meg Közép-Európa egyik legnagyobb energetikai szakkiállítását, a Renexpo Central-Europe-ot. Az összesen 3000 m2 alapterületű kiállításon 98 kiállító képviseltette magát. A rangos eseményről természetesen a Magyar Bioetanol Klaszter (MBK) sem hiányozhatott, mely rendhagyó módon egy piroslámpás standot állított fel a vendégek fogadására.

A kiállítás kiemelt témakörei idén a fenntartható és decentrális energiatermelés, energiaellátás és energiatárolás, valamint az intelligens és energiahatékony energiaelosztás voltak. A rendezvény időtartama alatt a szakmai konferenciák nagyszámú érdeklődőt vonzottak. Az idei évben tapasztalható fokozott érdeklődést jól tükrözi, hogy a Renexpón a három nap alatt összesen 3025 szakmai látogatót regisztráltak.

 

A Magyar Bioetanol Klaszter standján Bujdos Eszter, a Hungrana Kft. értékesítője és Jenőfi Andrea önkéntes, továbbá Muzsnyai Márti az MBK projekt koordinátora fogadta az érdeklődőket. A standon az immáron hagyományosnak tekinthető kellékek jutottak főszerephez, így rengetegen informálódhattak a bioetanol-gyártásról a hatalmas roll-upokon, de szép számmal fogytak mind a szövetséget bemutató, mind pedig a partnerekről szóló szórólapok. A megszokott tájékoztatók mellett egy hangulatos kis piros lámpa is helyet kapott a szövetség rendezői székekkel körbevett asztalán. Ehhez olykor-olykor nem csak az MBSZ képviselői ültek oda nagy kedvvel, hanem az időnként kilátogató Magyar Bioetanol Klaszter tagjai közé tartozó Rubin Zrt, illetve a GOF egy-egy ügyvivője is helyet foglalt, hogy válaszoljon az érdeklődök kérdéseire.

A kiállítás időtartama alatt kimondottan sok bioetanol-felhasználó osztotta meg tapasztalatait a környezetbarát üzemanyaggal kapcsolatban, továbbá sokan kértek felvilágosítást az átalakítási- és felhasználási lehetőségekről. Emellett akadtak olyan látogatók is, akik a szakmai és nyári gyakorlat ügyében kérdezték az MBK képviseletében jelenlevő hölgyeket. Külön pozitívum volt, hogy több olyan szervezet képviselője is tiszteletét tette a Magyar Bioetanol Klaszter standján, akik komoly lehetőséget látnak a klaszterrel való szakmai együttműködésben.
2012. május 12.

Motorfeszivál kukoricával

Március 30. és április 1. között részt vettünk Magyarország legnagyobb motoros kiállításán, a Hungexpón megrendezett Budapesti Motor Fesztiválon. Az Auto-Motor-Tuning show keretében szervezett szakmai mustrán idén standunk előkelő társaságban, közvetlenül a Harley Davidsonok mellett kapott helyet. A kiállítás időtartama alatt alig győztük az érdeklődők rohamát, egy kis időre még Talma is kilátogatott hozzánk.

Már egy nap után világossá vált számunkra, még mindig sokan gondolkodnak autójuk, vagy motorjuk etanolos átalakításán, annak ellenére, hogy ez év január elsejétől az E85 jövedéki adója jelentősen növekedett. Talán ennek, vagy inkább szimplán a gyönyörűségének köszönhette a kitüntetett figyelmet a standunkon állomásozó bioetanollal hajtott gyorsasági versenymotor, mely olyan látogatókat is hozzánk csábított, akik még egyébként soha nem hallottak a Magyar Bioetanol Klaszter. A laikusok tájékoztatásáról egyébként kiemelten gondoskodtunk, hiszen standunkon a bioetanol előállítás során keletkező számos hasznos mellékterméket is kihelyeztünk. Két roll-uponkon, továbbá szórólapokon is bemutattuk, hogy lesz a kukoricából etanol, illetve hogy miért döntsenek az emberek inkább az alkohol mellett.

A kiállítás időtartama alatt a gyorsasági motor világbajnokunk Talmácsi Gábor is tiszteletét tette standunkon, aki a bioetanollal hajtott motorkerékpárokkal kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel, továbbá néhány autogramot is kiosztott és rajongókkal is fotózkodott. A versenyző szerint a magyar motorsport egyre inkább a környezetbarát meghajtások felé fordul.

A Magyar Bioetanol Klaszter elnöke, Héjj Demeter interjút adott a Motoroshang internetes rádiónak, melyben a környezetbarát üzemanyag előállításáról, felhasználási területeiről és a bioetanol előnyeiről beszélt. A motorfesztivál utolsó napján a standunkon kiállított gyorsasági-versenymotor tulajdonosai is tiszteletüket tették, akik részletesebb felvilágosítást adtak az érdeklődőknek a motor műszaki jellemzőiről.

Jövőre újra ugyanitt, ugyanekkor!
2012. április 1.
Élhető jövő a Greenexpón


2012. március 23-25. között a hatodik alkalommal megrendezett Greenexpo kiállításon voltunk jelen a Papp László Sportarénában. A Gardenexpo társkiállításaként is emlegetett rendezvény idén kisebb területen kapott helyet, azonban így is sok érdekességgel szolgált a zöld életmód iránt érdeklődő látogatóknak.

"Az ember nem létezhet természeti környezete nélkül. Ha az ember és a természet kreativitása egymásra talál, akkor minden probléma megoldható, ami világunkat nyomasztja. Az ember a legnagyobb kártevő a természetben, pedig csak vendégségben, átutazóként vagyunk a földön.” – Az idézet Hunderwasser, eredeti nevén Friedrich Stowasserhez köthető, aki sok-sok évtizeddel olyan örökérvényű igazságot fogalmazott meg, mely napjainkra egyre nagyobb hangsúlyt kap.Az élhető jövő iránt érdeklődőket a Magyar Bioetanol Klaszter képviseletében Muzsnyai Márti tájékoztatta a bioüzemanyag felhasználás előnyeiről, emellett a standon megtekinthető volt az bioetanolgyártás során keletkező számos hasznos melléktermék, melyeket kisebb-nagyobb átlátszó üvegcsékben lehetett kézbe venni.

Hazánk egyetlen, lakosságnak szóló környezetbarát életmódot népszerűsítő rendezvényére szombaton és vasárnap is szép számmal érkeztek látogatók. Az energiatakarékossági lehetőségek, továbbá a technológiai újdonságok mellett a bioetanol jövője iránt is sokan érdeklődtek. Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy az idei Greenexporól elégedetten távoztunk, hiszen a nemcsak a környezetbarát meghajtások iránt tapasztalható fokozódó érdeklődést, de a sajtóorgánumok egyre nagyobb, megkülönbözetett figyelmét is élvezhettük ez alatt a három nap alatt.

Bízunk abban, hogy a jövőben még többen ismerik fel Hunderwasser szavainak jelentőségét.

2012. március 25.

Ökoindustria 2011

Lezárult a II. ÖKOINDUSTRIA Kiállítás, amelyen a Magyar Bioetanol Klaszter is képviseltette magát. A látogatók kifejezték ellenérzéseiket az iránt, hogy a gazdasági kormányzat adópolitikájával lassan inkább a fosszilis üzemanyagokat támogatja a megújulók helyett.

Nagy érdeklődés övezte a 2011. november 16-18 között,  idén második alkalommal megrendezett ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítást Budapesten, a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban. A 2011-es kiállítás tematikája magában foglalta a megújuló energia, az energiahatékonyság, az ökoépítészet, a klímavédelem, a hulladék, a másodnyersanyagok, a hulladékból készült termékek, a vízvédelem, talajvédelem, a biotechnológiák, a levegővédelem, a zaj és rezgésvédelem témakörét.

A Magyar Bioetanol Klaszter standját is rengetegen meglátogatták: érdeklődők laikusok, szakemberek és környezetvédelemmel foglalkozó tanulók is. Nagy sikert aratott az a kis kiállítás, amely bemutatta a kukorica-feldolgozás egyes termékeit. Ez is igazolta, hogy a bioetanol gyártás komplex, sokoldalú termelési folyamat egy része csupán, így értelmezhetetlen az olajlobbi sokszor hangoztatott vádaskodása a "gazdaságtalan" etanoltermelésről.

"Megéri-e még?" - hangzott leggyakrabban a kérdés, amire a szakemberek csak azt válaszolhatják, hogy a nyári brutális adóemelés után gyakorlatilag egy árba került az E85-ös üzemanyag a benzinnel, hiszen figyelembe kell venni az alacsonyabb energiatartalomból fakadó többletfogyasztást is. Így természetesen nem hogy nincs szó az adóemelés indoklásában hivatkozott állítólagos "túlkompenzációról", hanem lassan a benzint támogatja a gazdasági kormányzat a környezetbarát üzemanyaggal szemben.

A látogatók egyike-másika indítványozta, hogy a szövetség, mint érdekvédelmi szervezet kezdeményezzen eljárást az Európai Bizottságnál, amiért a magyar kormány gazdasági előnyben részesíti a benzint, mint üzemanyagot. Ez azért is érdemel komolyabb figyelmet, mert a Mol nemrégiben állami kézbe került, és felmerülhet a gyanú, hogy az állam a saját cégét jogtalan előnyhöz juttatja a piacon.

2011. november 18.A Magyar Bioetanol Klaszterről


A Magyar Bioetanol Klaszter Alapító okirata

A Magyar Bioetanol Klaszter Szervezeti és működési szabályzata

A Magyar Bioeatnol Klasztert 2011 tavaszán, 11 alapító tag hozta létre azzal a szándékkal, hogy a Magyar Bioetanol Szövetség által megkezdett munkát hatékonyabbá tegye. A Szövetség által nyújtott kitűnő szakmai munkát hivatott „jogi” oldalról erősíteni, mivel a Klaszter forma kedvezőbb elbírálásban részesülhet a Magyarországon és az Európai Unióban futó támogatási rendszerek hálójában. Céljai teljes mértékben megegyeznek az MBSZ céljaival, így feladata a bioetanol - mint környezetbarát, alternatív üzemanyag - védelme, a bioetanol életciklusban résztvevő szereplők összefogása, a bioetanol nemzeti és nemzetközi helyzetének felmérése, s ezáltal a környezetbarát üzemanyag szerepének elismerése a klímaváltozás elleni harcban, a fenntartható fejlődés jegyében. Ennek keretén belül nemcsak információ átadás történik a lakosság és a szakmai szervezetek irányába, de a kutatási eredmények hitelesítésével, új mérések elkészítésével teszi naprakésszé a gyártással, felhasználással kapcsolatos adatokat. Sok félreértéssel ellentétben a Klaszternek nem célja a Magyarországon E85 Green Power néven futó bioetanolos üzemanyaggal 100%-ban helyettesíteni az eddig létező üzemanyagokat, de a benzin előírt magasabb etanol tartalmával illetve az utakon futó autók 10-20%-ának tiszta etanol üzeművé történő átalakításával teljesíthetőek a kitűzött Európai Uniós károsanyag-kibocsátási értékek, csökkenthető hazánk energia függősége, fellendíthető gazdaságunk, az élelmiszer-biztonság és a fenntarthatóság szabályainak, valamint a magyarországi adottságok teljes figyelembe vételével.

Alapító tagjaink között szerepel üzemanyag gyártó, átalakító elektronika fejlesztő, beszerelő műhely, gabonaforgalmazó, s felsőoktatási intézmény is, így ténylegesen megvalósul a teljes bioetanol ágazat szereplőinek felölelése.