Hírek

2016-03-24: Csúcsminőség és környezettudatosság a precíziós gazdálkodás jegyében

2014-12-11: Nagyhatalom leszünk bioetanolban

2014-07-21: Piacbővülésre számít a Pannonia Ethanol Zrt.

2013-11-11: Gyakorlatban is megérkezett a második generációs etanolgyártás

2013-09-23: Nincs etanolgyártó az 50 legszennyezőbb nagyvállalat listáján

Továbbra is tarol az etanol a svédeknél

Míg nálunk valami érthetetlen okból a  "kukoricabenzin" közellenség, addig Svédországban a napokban  nyerte meg az etanol üzemű Ford Focus a környezetvédelmi díjat többek között olyan autók előtt, mint az Opel Ampera.

Az etanollal hajtott Ford Focus Flexifuel simán nyerte a zöld autók versenyét és lett 2014 legkörnyezetbarátabb autója. A szavazásban öt zsűri csapat vett részt és annak ellenére  egyöntetű volt, hogy mind az öt zsűri csapatnak más-más befutója volt a versenyben lévő 53 autó közül.

A zöld járműveket képviselő Mattias Goldmann elégedett a versennyel: „Soha nem volt még eddig ilyen nagy számú környezetbarát autó, ilyen rengeteg izgalmas technikai megoldással, de a végén a Ford Focus Flexifuel kapta a legtöbb pontot és lett 2014 legkörnyezetbarátabb autója.  Ez az autó  mindenki számára ésszerű választás egy olyan üzemanyaggal, ami már több, mint kétezer kúton kapható”

A zsűricsapatok között a Ford Focus Flexifuel-t első helyezettnek az idősek csapata, második helyezettnek pedig a családosok csapata választotta, akiknél a befutó az Audi A4 Quattro Flexifuel volt. A környezetvédelmi vezetők kedvence a plug-in verziós Opel Ampera volt, míg az autós újságírók a gázos Volkswagen Golf Ecofuel-re voksoltak. A nép választottja - egy webes szavazás alapján - a Toyota Prius Plug-in hybrid lett.

Akárhogyan is, de Svédországban értékelik a zöld megoldásokat, ami azért elgondolkoztató, mert  sok környezetgazdasági szakember szerint, az északi államok fejlettségi szintje 20 évvel a világ előtt jár és a környezettudatos hozzáállásról mindenképpen lenne mit tanulnia Magyarországnak is.

A versenyről készült beszámoló svédül ittolvasható.