Hírek

2016-03-24: Csúcsminőség és környezettudatosság a precíziós gazdálkodás jegyében

2014-12-11: Nagyhatalom leszünk bioetanolban

2014-07-21: Piacbővülésre számít a Pannonia Ethanol Zrt.

2013-09-23: Nincs etanolgyártó az 50 legszennyezőbb nagyvállalat listáján

2013-09-20: Továbbra is tarol az etanol a svédeknél

Gyakorlatban is megérkezett a második generációs etanolgyártás

2013. október 9-én nyitották meg ünnepélyes keretek között  a világ első, második generációs bioetanolgyárát Olaszországban. Az új technológiájának köszönhetően  az üzem tevékenysége semmilyen formában nem használ fel élelmiszergyártásra alkalmas alapanyagokat.

A cellulózalapú, azaz növényi hulladék felhasználására épülő etanolgyártás ezennel átlépte az elméleti kereteket és a gyakorlatban is megvalósult.  A 150 millió eurós beruházás 2006-ban indult, s a világ első, második generációs bioetanolt előállító gyárát eredményezte,  az észak olaszországi Crescentinóban.  Az üzem a Proesa technológiátalkalmazza , mely lényegében lemásolja a természetes hulladékok gombák általi lebomlását. Ennek megfelelően a gyártás alapanyaga nem kukorica, vagy más gabona növény - mint az első generációs bioetanol-gyártásban - hanem élelmiszer előállításra alkalmatlan mezőgazdasági hulladék, mint például a növények szára.

A hír azért is nagy horderejű, mert a bioetanol gyártási folyamatot, több környezetvédelmi szervezet támadta az élelmiszerbiztonság veszélyeztetése miatt, ellentmondva a valóságnak és félrevezetve ezzel a közvéleményt, de a hulladékból előállított üzemanyaggal remélhetően ők is megbékélnek.  Mindezekkel együtt azonban a piacon mind az első, mind a második generációs technológiának helye van, hiszen míg a második-generációs gyártással hulladékfeldolgozás történik, addig az első-generációs előállítási folyamatban rendkívül sok hasznos társtermék keletkezik, mint például a tápanyagdús állati takarmányok, illetve különféle cukrok.

A Beta Renewables weblapján található információk szerint, a crescentinói gyár évi 75 millió liter bioetanol előállításra képes ösztönzők nélküli versenyképes árakon, mely nagyon fontos a hosszú távú alkalmazás tekintetében. Az ÜHG kibocsátás természetesen rendkívül kedvező és a folyamat során keletkező biogáz, szintén hasznosításra kerül. A vállalat tervei között szerepel az új technológia világméretű elterjesztése is.

A Beta Renewables hivatalos sajtóközleménye ittolvasható.